Paddenstoelen van Nederland: plukken met een speciale app

Niet alleen lekkere kopjes thee passen goed bij de herfst, maar herfst betekent dat er ook in de keuken weer een nieuw seizoen is aangebroken. Ik vind het leuk om met seizoensingrediënten te experimenteren en wil de komende tijd het bos eens ingaan om te zoeken naar verse paddenstoelen. Om midden in het bos te kunnen weten welke paddenstoel je gevonden hebt, zijn er handige apps die je helpen bij de determinatie (paddenstoelentaal voor identificatie).
Even een waarschuwingswoord vooraf… Cruciaal bij het verzamelen van paddenstoelen is dat je de giftige en de niet-giftige uit elkaar weet te houden! De apps in deze blog zijn een goed hulpmiddel, maar raadpleeg toch altijd nog een goede veldgids om paddenstoelen te dubbelchecken, zodat je met je oogst een veilig gerecht kunt bereiden. Bij twijfel over de giftigheid: eet een paddenstoel niet op! Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor wat je plukt en eet.
Zo, dan is het nu tijd voor de leuke kanten van het plukken. 🙂 Met paddenstoelen kun je namelijk hele lekkere gerechten maken. Inspiratie voor gerechten lees je in een kookboek of vind je in een recepten-app. Maar eerst moet je natuurlijk naar het bos; in deze tijd van het jaar echt geen straf. De bodem is bedekt met blad, maar ook aan de bomen hangen nog bladeren in de meest fantastische herfstkleuren. Als de zon schijnt, maar het toch al best fris is, is het heerlijk om buiten te zijn. Ben je goed gekleed dan raakt de kou je niet en is het genieten van de zonnestralen. Een passende outfit voor een herfstavontuur vind je bijvoorbeeld hier.
Eenmaal in het bos kun je met de Paddenstoelen van Nederland-app iedere paddenstoel die je tegenkomt opzoeken. De app biedt veel fotomateriaal en heeft een speciale functie om je bij de determinatie te helpen. Als je weet met welke zwam je te maken hebt en deze blijkt eetbaar te zijn, dan kun je hem plukken! Wat vooral handig is in deze app, is de paddenstoelen-catalogus met 148 soorten die is afgestemd op de paddenstoelen die in Nederland voorkomen.
Mocht je over veel meer paddenstoelensoorten informatie willen hebben, dan kun je ook gebruik maken van internationale apps als Roger Phillips Mushrooms of Fungitron. Een Nederlands alternatief is Casa Foresta, die met 20 soorten paddenstoelen een veel kleinere catalogus heeft, maar per soort een schat aan informatie biedt.
Met een paddenstoel-app kun je in het bos doeltreffend op jacht en wordt het herfstavontuur gegarandeerd een succes, zowel buiten in de natuur als binnen in de keuken!
Foto: Sandra Cohen-Rose and Colin Rose (Flickr)