Review: Unold 68615 Backmeister broodbakmachine

Unold 68615 Broodbakmachine

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Luc Kuijpers schreef:

    Wat een leuke review!
    Fijn dat je happy bent met je machine.
    Nu kan het grote experimenteren beginnen. ;-))
    Wat ik het allerleukste vond, was dat experimenteren. Ik kocht dan ook nooit bakmixen, omdat ik graag wilde weten wat er in mijn brood zat. En, hoe weet je dat er geen rare toevoegingen in je brood én je bakmixen zit? Dat kan alleen door het zelf te maken. Dat kost overigens nauwelijks meer tijd. In plaats van een pak bakmix, koop je de ingrediënten los. Dat is alles. In mijn brood zat geen hulpmiddel die het rijsproces “helpt”, bijvoorbeeld. In supermarktbrood wordt, bijvoorbeeld, altijd natrium bi-carbonaat als katalysator voor het rijsmiddel gebruikt. In bakmixen vaak ook, maar dan meestal iets minder. Dat is waarschijnlijk de reden dat je brood een ietsje hogere dichtheid heeft. Behalve de textuur, kun je ook de smaak beïnvloeden. Ik verving in mijn brood het water door melk. Dat beïnvloed zowel de textuur als de smaak. Gist opgelost in melk, doet zijn werk héél anders. De melksuikers zorgen ervoor dat gist beter werkt (luchtiger brood). De melk geeft natuurlijk een andere smaak dan water. Zo zijn er nog talloze andere dingen om mee te experimenteren en te variëren. Kortom: brood bakken is leuk!

  2. Manon schreef:

    Dit klinkt echt heel erg goed zeg! Vroeger bakten m’n ouders ook wel eens zelf een brood, dat vond ik toen ook altijd wel lekker. Wij hebben nu geen broodbakmachine, maar het lijkt me ook wel leuk om die in de toekomst (als we er ruimte voor hebben) een aan te schaffen 🙂

  3. Luc Kuijpers schreef:

    Een ander verschil tussen gekocht brood, bakmixen en “mijn brood”, was de hoeveelheid zout. Bakkers zijn verplicht een minimum hoeveelheid zout te gebruiken. Dat is minimaal 1% van de gebruikte hoeveelheid meel. Bij 500 gram meel moet dus minimaal 5 gram zout (!) toegevoegd worden. Is het minder dan die 5 gram, moet het zoutarm brood genoemd worden. Om een indruk te krijgen, zou je eens 5 gram zout moeten afwegen. Je zult er versteld van staan hoe véél dat is!
    Dat heeft natuurlijk niets met smaak te maken, met minder zout is brood ook lekker. Én gezonder!
    Ik gebruikte dan ook aanmerkelijk minder zout.
    De dagelijkse hoeveelheid jodium (de reden dat zout gejodeerd werd, én een minimale hoeveelheid daarvan gebruikt moest worden in brood) die een lichaam nodig heeft, krijg ik beslist wel op een andere manier binnen.

  4. Gerard Klijn schreef:

    Al eens nagedacht om het brood zelf te maken, ik heb het zelfde Abdijbrood donker gemaakt. 5 minuten kneden in een mixer even na vormen op de plank. 20 minuten rijsen, plat slaan en oprollen tot brood vorm en in bak blik 60 minuten rijzen. daarna 30 minuten in de oven. totaal ongeveer 2 uur. een stuk minder dan 3 uur 40 minuten en echt niet veel werk. in de avond gemaakt heb je morgens super brood. schoonmaken ook simpeler, een kneedhaak, mengkom van de keukenmachine en een broodplank. Bakblik nooit schoonmaken alleen uitvegen met keukenpapier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *