Besparingstips voor in de keuken, deel 2

Gezond eten en bewegen is voor veel mensen een goed voornemen voor 2015 (including myself), maar ook besparen en slimmer omgaan met geld staat hoog in het goede-voornemens-lijstje. In november schreef ik al over 12 dingen die je kunt doen in je keuken om tot wel € 265 per jaar te besparen, maar er is meer! Er zijn nog veel meer trucjes om (indirect) geld te besparen in de keuken. Lees je mee met nog 9 besparingstips?
- Eén van de meest bekende tips in de keuken denk ik, maar toch noem ik hem. Houd je eten over? Gooi het niet weg! Bewaar restjes in de vriezer en houdt bijvoorbeeld één keer per week een ‘kliekjesdag’ om de restjes uit de vriezer op te maken.
- Kijk in je koelkast welke producten je allemaal nog hebt en creëer daarmee een nieuwe maaltijd voor je allerlei nieuwe producten koopt. Je zult je verbazen wat je allemaal nog kunt maken van wat je in huis hebt.
- Bak je eigen brood! Ondanks dat een broodbakmachine natuurlijk stroom verbruikt, is het voordeliger om je eigen brood te bakken. Vooral als je het vergelijkt met de luxere broden uit de supermarkt.
- Is je brood oud geworden? Gooi het niet direct weg, maar gebruik het voor tosti’s of voor het maken van gehaktballen.
- Koop groots in in de supermarkt. En dan bedoel ik niet per se véél van alles, maar kies voordeelverpakkingen en profiteer van aanbiedingen.
- Ga nooit boodschappen doen met trek en maak altijd een boodschappenlijstje vooraf. Dit voorkomt impulsaankopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ook is het – om diezelfde reden – verstandig om niet iedere dag, maar bijvoorbeeld één keer per week boodschappen te doen.
- Kies geen voorgesneden producten, maar snijd of rasp producten zelf. Oké, het kost wat meer tijd, maar reken het verschil maar eens uit!
- Koop seizoensproducten in het seizoen dat ze goed verkrijgbaar zijn, dat scheelt in de prijs.
- Klaar met boodschappen doen? Check het bonnetje even. Het komt vaak voor dat aanbiedingen of afprijzingen niet goed in de kassa staan of over het hoofd gezien worden.
Heb jij nog andere goede tips om geld te besparen in de keuken?
Bron foto: Flickr
Oud brood?
Denk ook eens aan vogels in de tuin/het park. Zeker in de winter.
Maar ook: lekker in de salade, als croutons. Je kunt je eigen paneermeel ervan maken. Wat dacht je van broodpudding? Érg lekker!
Wat enorm in de (energie) kosten scheelt: gerechten die lang moeten garen of koken, zoals eigengemaakte soep, pastasauzen, stoofschotels en dergelijke, maak ik in flinke hoeveelheden.
Voorbeeldje: wanneer ik pastasaus maak “from scratch” , staat de ketel toch wel ruim 3 uur op het fornuis. De verbruikte energie is nagenoeg gelijk, of je nu voor 2 personen kookt, of dat je een portie of 8-10 maakt. De rest doe ik geportioneerd in de vriezer. De volgende keer scheelt het enorm veel gas, maar ook tijd. Onverwachte gasten worden ook niet teleurgesteld. Vaak zijn ingrediënten ook een stuk goedkoper, in bulk.
Dit is een onderwerp waar je nooit over uitgepraat raakt, maar één dingetje hoort toch nog wel gezegd: kijk eens naar de ingrediënten die je gebruikt. Vaak geldt: less is more. En als je de ingrediënten die je gebruikt vervangt door goedkopere alternatieven, wil dat lang niet altijd zeggen dat je jezelf tekort doet voor wat betreft voedzaamheid, of smaak.
Voorbeeldje om te proberen: 1 speklapje, 1 flinke ui, 80 gr rijst een handje peterselie. Kost bij elkaar nog geen euro.
Snij spek in blokjes, en bak op laag vuur. Voeg de gesnipperde ui toe, en bak glazig, nog steeds op laag vuur. De rijst voorkoken (kliekjes zijn lekkerder!) en afgekoeld toevoegen. Het vuur nu hoog, en voortdurend omscheppen. Na 2 minuten vuur uit, peterselie erbij, flink omscheppen en serveren. Smaakt écht lekker, vult, voedt, en is in een handomdraai klaar. Het heeft slechts 4 ingrediënten, waarvan de peterselie waarschijnlijk het duurste is….
Datzelfde geldt ook vaak voor andere gerechten: less is more.