Besparingstips voor in de keuken, deel 2

Besparingstips keuken deel 2

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Luc Kuijpers schreef:

  Oud brood?
  Denk ook eens aan vogels in de tuin/het park. Zeker in de winter.
  Maar ook: lekker in de salade, als croutons. Je kunt je eigen paneermeel ervan maken. Wat dacht je van broodpudding? Érg lekker!
  Wat enorm in de (energie) kosten scheelt: gerechten die lang moeten garen of koken, zoals eigengemaakte soep, pastasauzen, stoofschotels en dergelijke, maak ik in flinke hoeveelheden.
  Voorbeeldje: wanneer ik pastasaus maak “from scratch” , staat de ketel toch wel ruim 3 uur op het fornuis. De verbruikte energie is nagenoeg gelijk, of je nu voor 2 personen kookt, of dat je een portie of 8-10 maakt. De rest doe ik geportioneerd in de vriezer. De volgende keer scheelt het enorm veel gas, maar ook tijd. Onverwachte gasten worden ook niet teleurgesteld. Vaak zijn ingrediënten ook een stuk goedkoper, in bulk.
  Dit is een onderwerp waar je nooit over uitgepraat raakt, maar één dingetje hoort toch nog wel gezegd: kijk eens naar de ingrediënten die je gebruikt. Vaak geldt: less is more. En als je de ingrediënten die je gebruikt vervangt door goedkopere alternatieven, wil dat lang niet altijd zeggen dat je jezelf tekort doet voor wat betreft voedzaamheid, of smaak.
  Voorbeeldje om te proberen: 1 speklapje, 1 flinke ui, 80 gr rijst een handje peterselie. Kost bij elkaar nog geen euro.
  Snij spek in blokjes, en bak op laag vuur. Voeg de gesnipperde ui toe, en bak glazig, nog steeds op laag vuur. De rijst voorkoken (kliekjes zijn lekkerder!) en afgekoeld toevoegen. Het vuur nu hoog, en voortdurend omscheppen. Na 2 minuten vuur uit, peterselie erbij, flink omscheppen en serveren. Smaakt écht lekker, vult, voedt, en is in een handomdraai klaar. Het heeft slechts 4 ingrediënten, waarvan de peterselie waarschijnlijk het duurste is….
  Datzelfde geldt ook vaak voor andere gerechten: less is more.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *